Maar wat als je het niet kan vinden en niet eens naar het gemeentehuis durft?
Wat als de stappen die je daarvoor moet nemen, te veel of te ingewikkeld zijn?
Voor veel mensen begint daar al de moeilijkheid. Je moet online gaan en dus genoeg kennis hebben van computers om je weg daarin te vinden. Je moet bellen en constant alert blijven. Allemaal dingen die je vaak uitstelt tot het te laat is en dan ontstaat er paniek.
Dat is zeer menselijk, maar veel systemen zijn niet afgesteld op dit menselijke gedrag.
Je moet overal achteraan blijven zitten en als je niet reageert, heb je kans op een sanctie.
Hoewel velen al gewend zijn aan een digitale wereld, zorgt het voor veel mensen ook voor een grote afstand. Ik krijg altijd het gevoel dat ik onder water met iemand probeer te praten. Je ziet de mondbewegingen, maar je verstaat het niet of nauwelijks.
Het beste is dan toch maar om naar de oppervlakte te gaan voor het echte contact.
Echt contact is kostbaar, maar verkrijgbaar.
Gewoon het gemeentehuis binnen wandelen en je laten opvangen door de vriendelijke assistenten in de hal. Vooral als je een zoekende blik in je ogen hebt, komen ze wel naar je toe. Indien niet, moeten we bij klanten een zoekende blik gaan oefenen.
Overigens is daar de cliëntenraad in essentie wel voor: mensen met een onderzoekende blik, die goed kunnen observeren en als ze vaker een bepaald incident meemaken of opmerken dat willen doorgeven aan de raad. Helaas zitten er nog vele fouten in het systeem en vooral in de mensen die het systeem uitvoeren. Deze website zit stikvol met verwijzingsadressen voor tal van onderwerpen. Dus gebruik ze. Het blijft mensenwerk, maar het moet wel goed werken!
En nu maar hopen dat u naar de oppervlakte komt.
Henk Baars, voorzitter Brede Raad CSD